Bahar aylarının gelmesiyle apartmanlar ve evlerde tadilat işlemlerine başlandı. Yargıtay’a göre balkon ‘ortak yerlerden’ ve cam balkon tadilatı yapmak için komşudan onay alınması gerekiyor.
Bahar aylarının gelmesiyle apartman ve sitelerde yaşayan bir çok ev sahibi cam balkon kapama için nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini araştırıyor. Yargıtay’a göre balkon ‘ortak yerlerden’ ve cam balkon tadilatı yapmak için komşulardan onay alınması gerekiyor.
5'te 4'ünün onayı şart
Yargıtay (18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299) kararına göre, dış cepheye bakan kapı, pencere, balkon ve koridorlar ortak alan olarak adlandırılıyor. Site içerisinde yer alan balkonların raylı bir sistem üzerine oturtulup kapatılması ve çevrelenmesi ise ancak maliklerin 5'te 4'ünün onay imzası üzerine olabiliyor.
Bu durumda bağımsız olarak cam yaptırılması durumda, 'kat malikleri olarak iznimiz yok' ya da 'yapılan cam balkon mimari projeye aykırı' ifadeleri ile balkonu eski haline dönüştürülebiliyor. En sağlıklısı, maliklerden izin alıp gönül rahatlığı ile isteğinizi yapabiliyorsunuz. Noterde gerçekleşmesi durumunda 5'te 4'lük onay dilekçesi ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda komşularınızla aranız bozulmaz hem de içiniz rahat olur.
Yargıtay’a göre, bağımsız bölüme ait gibi görünen, ana yapının dış cephesinde bulunan kapı, pencere ve balkonlar ile ortak koridor ve sahanlıklara veya merpen boşluklarına bakan kapı, pencere ve balkonlar dış görünümleri açısından ‘ortak yer’ oluyor. Bu durumda bir bağımsız bölüme ait balkonun birden çok parçadan oluşan cam ile kapatılması; camların sabit ray üzerinde kayarak açılıp kapanır olması ya da saydam veya ışık geçirmeyen özellikte olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Bu tip cam balkon tadilatlarında da kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası alınması şartı gerekiyor.
KAYNAK: https://emlakkulisi.com/ev-sahipleri-dikkat-cam-balkon-devri-bitti/634875?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com&utm_campaign=dbr